Vinkkejä lapsen nirsoiluun

Julkaistu 22.9.2017 klo 10.16
Lapsi leikkaa paprikaa äidin opastuksella

Joillekin lapsille uusiin makuihin tottuminen on vaikeampaa kuin toisille. Lapsi voi olla ennakkoluuloinen ja valikoiva syömisien suhteen vaikka perheen muut jäsenet ovat kaikkiruokaisia.

Tutkitusti makuaistimukset ovat osalla ihmisistä voimakkaampia kuin toisilla ja on hyvin yksilöllistä, millaisia aistimuksia lapsi ruokaan liittyen kokee. Toisen suussa viinimarja on hyvin hapan ja toisen suussa taas mukavan raikas.

Kuinka lasta voi kannustaa maistamaan?

  1. Ota lapsi mukaan ruuanlaittoon. Pienikin lapsi voi pestä perunoita, pilkkoa kurkkua tai sekoittaa taikinaa. Maistaminen on helpompaa, kun saa osallistua ruuanlaittoon ja tutustua ruoka-aineisiin kaikilla aisteilla; haistella, ehkä nuolaista, käsitellä, pilkkoa ja kuulostella. Miltä porkkana kuulostaa?
  2. Kehu lasta jo ruuanlaittoon osallistumisesta. Kannustamisen ja kehumisen kautta lapsi oppii paremmin kuin pakottamalla ja uudetkin jutut saattavat alkaa sujumaan: ”Oletpa hyvä pöydänkattaja tai salaatinrepijä.”
  3. Tarjoile uudet ruoka-ainekset selkeinä omina kokonaisuuksina. Esimerkiksi kasvikset maistuvat paremmin isoina sormipaloina kuin sekasalaattina. Uutta ruokalajiakin voi tarjoilla perunoiden tai pastan kaverina, jolloin tuttua elementtiä on uuden rinnalla tarjolla.
  4. Anna malli monipuolisesta syömisestä ja mukavista pöytäpuheista. Ruokapöytä ei saa olla kuulustelun tai murheiden paikka vaan tärkeää on pyrkiä pitämään pöytäpuheet tunnelmaltaan mukavina. “Mikä oli parasta sinun päivässäsi tänään?”

Jos lapsi on valikoiva syömisien suhteen, tarvitaan vanhemmalta paljon kärsivällisyyttä ja kannustusta. Tarjoilemalla sitkeästi uusia ruoka-aineita tulevat ne vähitellen tutuiksi ja joskus sitten eksyvät myös suuhun. Kärsivällisyys palkitaan pitkällä tähtäimellä ja lapsi oppii ruokailuun liittyviä taitoja monien vuosien ajan.

Ruokailoa ja monipuolisia makumaailmoja yhdessä kokkailemaan!

Teksti: Anne Kuusisto