Miksi nälkäisenä kiukuttaa? ja muita lasten esittämiä kysymyksiä – ja vastauksia.

Julkaistu 24.9.2019 klo 00.30
Lapset kysyvät

Olipa kerran kaksi ihan tavallista ja siksi niin mahtavaa iskää, jotka halusivat tarjota lapsilleen vain parasta ja maittavinta ruokaa. Kaupassa he kuitenkin huomasivat pettymyksekseen, että monessa ruuassa oli epäterveellisiä ainesosia, jotka eivät pitäneet nälkää tai ravinneet kasvavia lapsia tarpeeksi monipuolisesti.

Iskät pohtivat tilannetta ja totesivat, että paras tapa saada parempaa ruokaa olisi kehittää sitä yhdessä oikeiden ravitsemusalan asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa. Samalla ehkä selviäisi jännittävät mysteerit ja monet lasten esittämät kysymykset, kuten miksi maha murisee ja mistä se ilkikurinen nälkäkiukku oikein tulee!

Miksi maha murisee?

Maha murisee kahdesta eri syystä. Joko se murisee tyytyväisenä kun on saanut hyvää ruokaa ja juomaa sisäänsä, tai sitten se murisee käskynä siirtyä ruokapöytään. Äänet tulevat ruuan pilkkoutuessa ohutsuolessa eteenpäin kulkiessaan.

Jos edellisestä ruuasta on pitkä aika, ruoan pilkkomiseksi eritettävät ruuansulatusentsyymit aiheuttavat ohutsuolen supistelua ja sekin saa aikaiseksi mahasta kuuluvaa murinaa.  Myös joidenkin ruokien pilkkoutuessa syntyvät kaasut (eli tulevat pierut) aiheuttavat suolessa liikkuessaan murinaa.

Siis joko massu on iloinen, nälkäinen tai kohta on tulossa iso paukku. Joka tapauksessa murina on ihan terve ja normaali ilmiö.

Joko massu on iloinen, nälkäinen tai kohta on tulossa iso paukku.

Miksi ei saa hotkia?

Hotkiminen eli liian nopea syöminen voi olla yllättävän haitallista ihmiselle. Kun ihminen laittaa ruokaa suuhunsa, elimistö alkaa valmistautua ruuansulatukseen jo ennen kuin ruoka on pureskeltu loppuun.

Ruuan rauhallinen pureskeleminen saa aikaan esimerkiksi elimistön hormonijärjestelmän aktivoitumisen. Ohutsuolen solut alkavat erittää kylläisyyshormoneja ja viestittää aivoille nälän tunteen vähenemisestä.

Jos ruuan hotkaisee vauhdilla nielusta alas, nälän tunne ei ehdi kadota ja ihminen pystyy syömään enemmän kuin henkilö joka syö hitaammin. Hotkiessa siis riski ylipainoon ja siihen liittyviin sairauksiin kasvaa.

Siis, pureskele rauhassa, nauti ruuasta ja sitä kautta pysyt myös terveenä!

Miksi nälkäisenä kiukuttaa?

Oletko huomannut, että joskus kun edellisestä ateriasta on mennyt paljon aikaa ja tunnet kovaa näläntunnetta, on vaikea keskittyä asioihin ja saatat kiukutella ihan pikkujutuista, jotka normaalisti eivät sinua harmittaisi?

Tämä ilmiö johtuu siitä, että aivojen toiminta on riippuvaista veren glukoosista eli sokerista. Kaikki muut meidän elimet pystyvät käyttämään energianlähteinä esimerkiksi rasvahappoja, mutta aivot vain sokeria. Niinpä kun ruokaväli venyy ja veren sokeripitoisuus laskee, elimistö alkaa aivoja suojatakseen erittää hormoneja, jotka käskyttävät maksaa ja munuaisia tuottamaan lisää sokeria.

Osa näistä insuliinin vastavaikuttajahormoneista ovat myös ns. stressihormoneja, joita kaikki eläimet erittävät, kun ne joutuvat taisteluun tai pakenevat saalistajaa. Näin ihminenkin voi suutahtaa, kun stressihormonipitoisuus nousee veressä ja pääsee aivoihin. Paras tapa estää kiukuttelu nälkäisenä on syödä säännöllisesti ja lisätä ruokavalioon kasviksia ja täysjyvätuotteita, jotka tasaavat sokerin eli glukoosin imeytymistä ruuasta ja juomista.

Näin elimistön insuliinipitoisuus ei nouse äkisti korkealle ja laske verenglukoosia nopeasti liian alas. Toinen hyvä tapa on nälkäisenä syödä ensin ja riidellä vasta sen jälkeen, jolloin riidat voivat ilman aivojen sokeriipuutetta kokonaan unohtua tai ainakin hoitua helpommin...

Paras tapa estää kiukuttelu nälkäisenä on syödä säännöllisesti ja lisätä ruokavalioon kasviksia ja täysjyvätuotteita, jotka tasaavat sokerin eli glukoosin imeytymistä ruuasta ja juomista.

Miksi kaikki eivät voi syödä kaikkea?

Osa meistä on yliherkkiä, ja saa ihottumaa tai muita ikäviä oireita joistain ruoista, koska kehomme ei osaa käyttää kaikkia ruoka-aineita, kuten esimerkiksi vehnää tai pähkinöitä. Tätä kutsutaan yliherkkyydeksi.

Joillain yliherkkyys voi olla todella voimakasta ja aiheuttaa hengenvaarallisia oireita. Joskus kehomme voidaan kuitenkin opettaa pitämään myös ongelmallisista ruoka-aineista. Tätä kutsutaan siedättämiseksi. Jos kehosta puuttuu taas kyky täysin käyttää tiettyjä ruoka-aineita, kuten maitoa, hyväksi, kutsutaan sitä intoleranssiksi.

Jotkut meistä myös maistavat ruoka-aineita eri tavalla, jolloin jotkut maut tuntuvat voimakkailta tai inhottavilta, jolloin he pyrkivät välttämään inhottavalta tuntuvien aineiden syömistä. Esimerkiksi jotkut ihmiset pitävät korianterista ja toiset taas kokevat sen maun ”saippuamaiseksi”

Osalla ihmisistä on uskonto, kulttuurilliset tavat tai vakaumus, joka takia ei syödä tiettyjä ruokia tai ruoka-aineita. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö he pystyisi syömään kiellettyjä ruoka-aineita, mutta he valitsevat olla syömättä.

Esim. jotkut ihmiset kuuluvat kulttuuriin tai uskontoon, jonka mukaan syödään pelkästään kasviksia, eikä lainkaan syödä lihaa. Jotkut välttävät myös eläinperäisiä ruoka-aineita kuten vaikkapa maitoa tai juustoa. 
On myös ihmisiä, jotka ajattelevat että lehmä on pyhä eläin eikä sitä saa siksi syödä. Osa meistä ihmisistä on sitä mieltä että koirat tai kissat ovat suurta herkkua. Toiset eivät halua syödä lihaa koska karjaeläinten kasvattaminen kuormittaa ympäristöä. Maapallolla on siis paljon erilaisia ihmisiä jotka syövät monella eri tavalla. 

Osa meistä ihmisistä on sitä mieltä että koirat tai kissat ovat suurta herkkua. Toiset eivät halua syödä lihaa koska karjaeläinten kasvattaminen kuormittaa ympäristöä. Maapallolla on siis paljon erilaisia ihmisiä jotka syövät monella eri tavalla.

Miksi ei voi syödä pelkkiä herkkuja?

Koska se toisi ongelmia hampaille, herkuissa olisi liikaa tyhjiä eli huonoja kaloreja ja pelkkien herkkujen syönti aiheuttaisi ylipainoa sekä siihen liittyviä ongelmia aikuisena. Pelkkien herkkujen syönti aiheuttaisi ylipainoa sekä siihen liittyviä ongelmia aikuisena

Herkku myös lakkaisi olemasta herkku, jos ei muuta söisi. Siitä ei enää tulisi samaa nautintoa. Eri ihmisille herkku tarkoittaa eri asioita, mutta jos puhutaan tavallisimmista makeista tai rasvaisista ja suolaisista herkuista, useimmille meistä tulee myös huono olo jos syö pelkästään niitä. Kun taas kunnollisen, lautasmallin mukaisen aterian jälkeen on hyvä olo ja jaksaa hyvin koko pitkän päivän!

pelkkien herkkujen syönti aiheuttaisi ylipainoa sekä siihen liittyviä ongelmia aikuisena

Loppukaneettina kuitenkin - satunnainen herkuttelu ei ole terveelle ihmiselle vaarallista - siis kohtuus kaikessa.

Kysymyksiin vastasivat omat asiantuntijamme:
Diabeteslääkäri Timo Valle ja ravitsemustieteen tohtori Liisa Korkalo